HEM
OM FÖRETAGET
PRODUKTER
LEDIGA JOBB
KONTAKTA OSS
TIPS & RÅD
INTEGRITETSPOLICY

Allmän information   |   Tvätthistoria   |   Tvättmedelsinnehåll   |   Tvättsymboler   |   Tvättråd   |   Fläckborttagning
Textilvård är en del av själva tvätten som är mycket viktig. Sköts kläderna på bästa möjliga sätt håller de mycket längre.

Nedan finner Du lite tips om hur Du på bästa sätt tar hand om Dina kläder. Kom dock ihåg att dessa tips endast är en vägledning. Du ska alltid följa de råd som står på tvättlappen!

Det finns två olika typer av material i Dina kläder, natur- samt syntetfiber.

Konstfiber

Akryl
Mycket ömtåligt material. Tål inte att tvättas i högre temperatur än 40°C. Fyll endast maskinen till hälften med tvätt så att plaggen får utrymma att röra sig fritt i tvättrumman under tvätt. Tillsätt gärna lite sköljmedel för att minska den statiska elektricitet som annars gärna bildas.

Modal
Material som har sin härkomst ur viskos. Tål relativt hårdhänt behandling och kan tvättas i 60°C.

Nylon
Polyamidfiber. Kan normalt tvättas i tvättmaskin. För att undvika att materialet blir allt för elektriskt, tillsätt lite sköljmedel vid tvätt.

Viskos
Bör tvättas i högst 40°C, på grund av kvalitén på viskosen, helst i tvättmaskinens fintvättprogram. Torkas plant för att inte töjas ut.


Naturfiber

Bomull
Ett tåligt och bra material. Lätt att tvätta. Mest lämplig tvättemperatur är 60°C. Håller för en lite hårdare behandling, som t.ex. blekning med klorprodukter.

Linne
Ett material som lätt tenderar att bli skrynkligt vid användning. Finns även risk för att det krymper vid tvätt. Får tvättas i högst 60°C. Vissa av dessa tyger är så ömtåliga att de endast tål kemtvätt.

Siden
Ömtåligt material. Bör tvättas i högst 40°C med ett milt tvättmedel. Tvättas utan centrifugering och torkas sedan genom upphängning. För att behålla sidentygets egenskaper rekommenderas ibland att använda sig av kemtvätt. Det tål inte att blekas med klor. Man ska även förvara siden skyddat från ljus.

Ylle
Ett material som trots sin höga flexibilitet kräver en skonsam tvätt. Högsta rekommenderade temperaturen är 40°C. Antingen tvättas plagget för hand eller med ett tvättprogram speciellt avsett för ylle. Det sistnämnda ska endast göras om tvätt-lappen rekommenderar detta. Vid tvätt fylls maskinen endast halv med tvätt. Ylleplagg ska torkas plant. Skrynkliga ylleplagg blir släta igen om de hängs upp i ett fuktigt badrum.

Tänk på att det i många fall är en kombination av konst- resp. naturfiber i Dina plagg. Var försiktig vid tvätt och följ tvättråden noga.