HEM
OM FÖRETAGET
PRODUKTER
LEDIGA JOBB
KONTAKTA OSS
TIPS & RÅD
INTEGRITETSPOLICY

Allmän information   |   Tvätthistoria   |   Tvättmedelsinnehåll   |   Tvättsymboler   |   Tvättråd   |   Fläckborttagning
Smuts
Det finns olika slags smuts som tvättmedlet måste kunna ta bort.
 • Fläckar som är lösliga i vatten, t.ex. socker
 • Fläckar som är olösliga i vatten, t.ex. fett
 • Fasta partiklar, t.ex. sot
 • Smuts som bara kan tas bort genom blekning, t.ex. färg
Oftast är smutsen en blandning av flera olika slag, t.ex. sot i fett.

Dosering
Var noga med att följa rekommenderad dosering av tvättmedlet när Du tvättar. Det är varken bra att över- eller underdosera. En för hög dosering är inte bara påfrestande för naturen utan det sliter även på kläderna. Dessutom blir inte kläderna renare av en högre mängd tvättmedel än rekommenderat. Däremot kan det bli rester av tvättmedlet kvar i kläderna efter tvätt. Är tvättmedlet för lågt doserat finns risk för att kläderna inte blir riktigt rena.

Tre faktorer styr mängden tvättmedel Du behöver;
 • Hur mycket tvätt du har i maskinen.
 • Hur smutsig tvätten är.
 • Vattnets hårdhet. (Mjukt vatten kräver en lägre mängd tvättmedel.)
Riktdosering av Enters tvättprodukter i olika vattenhårdhet

Tvättmedel (dl):
Maskin 3-4 kg 5-6 kg
Mjukt 0,4-0,5 0,6-0,8
Medelhårt 0,6-0,8 0,8-1,0
Hårt 0,8-1,0 1,0-1,5

Handtvätt
Vid handtvätt är det viktigt att tvättmedlet är upplöst innan man lägger ner textilierna. Man ska heller aldrig hälla tvättmedel direkt på textilierna. För att undvika eventuella färgskador på kulörta plagg ska inte dessa ligga i blöt. Blötläggning ska över huvudtaget i möjligaste mån undvikas. Undvik att ha händerna i tvättvattnet under en längre tid. Efter tvätt, rengör och torka händerna ordentligt.

Ny fläck
Om Du har fått en ny fläck på någon textil är det viktigt att snarast möjligt försöka ta bort den. Detta ökar avsevärt chansen att fläcken ska försvinna. När Du lagt på fläckbortttagningsmedlet, låt verka under ca 20 minuter. Ju längre verkningstid, desto bättre resultat. Det är också viktigt att tänka på att man inte ska gnugga på en fläck. Då riskerar man att fläcken fäster i textilen ännu mer. Lägg istället en annan textil under den fläck som ska behandlas. Slå på fläcken, gärna med en borste. Efter en stunds bearbetning flyttas underliggande textil för att på så sätt bättre kunna suga upp fläcken allt eftersom den löses upp.

Sköljmedel
Användning av sköljmedel skyddar och vårdar klädesplagg samtidigt som de känns mjukare mot huden. Till följd av att kläderna blir mjukare minskar också risken för hudirritation. Dessutom minskar sköljmedlet slitaget på plaggens fi brer och därmed förlängs plaggens livslängd. Dosera enligt anvisningar på tvättmaskinens fack avsett för sköljmedel. Man kan öka doseringen en aning för frotté- och bomullsplagg.

Torkning
Om möjlighet finns, torka gärna tvätten utomhus. Detta ger en friskare doft samtidigt som det blir mer hygieniskt. Undvik i möjligaste mån att hänga tvätten i starkt solljus eftersom det finns många material som då riskerar att blekas. Finns möjlighet och tid att hänga tvätten i skugga rekommenderas detta.

Tvättråd
Var alltid noga med att läsa tvättråden på plaggen. Genom det minskar man risken att skada plagget vid tvättning eller fläckborttagning.

Tygers färgäkthet
Vissa textilier kanske har en färg som bara håller för ett fåtal tvättar innan det börjar färga av sig på andra tyger. Detta kan vara speciellt känsligt om tyget varit i kontakt med t.ex. en tvättlösning under en längre tid. För att vara utan tvivel om detta kan man göra ett test på färgäktheten för att undvika sådana missöden. Följ nedanstående anvisningar;
 • Blöt en osynlig del av plagget med varmt lite vatten, tex. fållens insida.
 • Lägg det blöta tyget mellan två vita, torra tyglappar. Pressa ordentligt med ett varmt strykjärn.
 • Kolla de vita tyglapparna. Om de inte fått någon färg på sig är färgen färgäkta och plagget kan tvättas som vanligt.
 • Om det har kommit färg på de vita lapparna ska man vara försiktig vid tvätt. Då är nämligen färgen INTE färgäkta.
Vattentemperatur
Temperaturen på vattnet vid tvätt har alltid en direkt påverkan på rengöring och skrynklingen på textilierna. Därför är det viktigt att man noga följer textiliernas givna anvisningar.

Tvätta fyllda maskiner
I möjligaste mån bör man alltid tvätta fyllda tvättmaskiner. Då sparar man både på el och vatten såväl som tvättmedel. Men man ska dock vara uppmärksam på att inte lägga in för mycket tvätt. En överfylld tvättmaskin kan medföra försämrad tvätteffekt. Dessutom riskerar man få fläckar av tvättmedel som inte hinner lösa sig i den överfyllda maskinen. Dessa fläckar är speciellt irriterande om man har en känslig och/eller allergisk hud.

Efter tvätt
När tvättprogrammet är klart, plocka ut och torka kläderna så snart som möjligt. Annars finns risk för att de får en instängd lukt och kan även, om man har otur, börja mögla. När tvättmaskinen är tömd, lämna luckan öppen så att maskinen får torka invändigt. Se också till att doseringsfacket står lite på glänt. Om Du lägger tvättmedel i ett doseringsfack om inte är torrt kan det fastna och det blir kvar rester i facket vid/efter nästa tvätt.