HEM
OM FÖRETAGET
PRODUKTER
LEDIGA JOBB
KONTAKTA OSS
TIPS & RÅD
INTEGRITETSPOLICY

Allmän information   |   Tvätthistoria   |   Tvättmedelsinnehåll   |   Tvättsymboler   |   Tvättråd   |   Fläckborttagning
Sedan urminnes tider har folk vetat om att man kan förbättra vattnets tvättegenskaper på olika sätt. Bland annat egyptierna använde tidigt soda (natriumkarbonat) som tillsats vid tvätt. Senare började de även använda olika slags mjukgörare till hårt vatten.

Den första typen av tvättmedel, föregångaren till de tvättmedel vi använder idag, tillverkades i Tyskland och kom ut på marknaden år 1878. Grunden i denna produkt var bl.a. en blandning av soda och natriumsilikat. Sedan denna kom ut på marknaden har utvecklingen gått framåt med stora steg och idag är tvålen många gånger ersatt med syntetiska tvättmedel.

Jämför man hur tvättning fungerade vid 1900-talets början och hur det ser ut idag har det skett stora förändringar. I början av 1900-talet var det i stora delar av landet vanligt att man tvättade endast två gånger om året, vår och höst. Tvättmedlet kunde man få fram på följande sätt; Ett träkar fylldes med vatten. Därefter hälldes aska i, helst från björk. Det som efter omrörning sedan fl öt upp på ytan skummades bort. Kvarvarande i karet blev den så kallade askluten som fungerade som dåtidens tvättmedel.

En bit in på 1900-talet kom föregångaren till dagens moderna tvätt maskiner, den så kallade "tvättvaggan". Vaggan hade träribbor som gnuggade tvätten mot ribborna i botten av maskinen medan man med handkraft förde vaggan fram och tillbaka. Jämför man med hur det fungerar i dag är det stora skillnader. Det som tidigare kunde ta flera dagar att tvätta tar bara ett par tre timmar idag. Allt tack vare våra moderna tvättmaskiner, rinnande vatten inomhus och högeffektiva tvättmedel.